El circ arriba a la nostra escola

Història breu del circ

    El circ és una art escènica que produeix espectacles incloent acròbates, malabaristes, pallassos, mags i altres intèrprets d'alguna de les seves disciplines, que de vegades es barregen entre elles o amb altres arts escèniques, com la dansa contemporània, el teatre físic, l'òpera, etc. Com tots els espectacles, es desenvolupa de forma diferent depenent de a qui vagi dirigit. Actualment queden molts pocs circs amb animals.

    Els espectacles de circ més típics es poden presentar al carrer, en carpes o en sales. Les sales poden ser teatres i altres tipus de sales d'espectacles o bé altres llocs, com escoles, museus, etc. Existeixen sales dedicades especialment a espectacles de circ, que disposen d'escenaris alts, per exemple, per poder fer acrobàcia, són els teatres circ.

    El circ més clàssic és presentat en l'interior d'una gran carpa que compta amb pistes i galeries de seients per al públic. Les pistes dels circs solen ser àrees circulars on es presenten les funcions; per tant, el circ de tres pistes és considerat més atractiu per la varietat d'espectacles de què es gaudeix alhora.

    En l'actualitat existeixen carpes de circ estables i fixos geogràficament, però en altres ocasions el circ continua amb el seu caràcter passatger i pot ser anunciat per una desfilada, avisant que el circ va arribant a la població. 

Els circs més famosos
  • Cirkus Cirkor, Suècia
    Aquest circ sense animals que barreja teatre vodevil, dansa, cinema, teatre de carrer i de rock lidera el rànquing de l'art contemporani circense a nivell mundial. El seu nom és un joc de paraules entre els termes francesos Cirque i Coeur, circ i cor. Va començar en 1995 a Estocolm i no ha parat de realitzar gires mundials.
  • Antic circ de Moscou, Rúsia
    Va obrir les seves portes en 1880 a Moscú. Va començar amb exhibicions eqüestres i va ser agregant altres animals. Després, motociclistes, equilibristes i malabaristes. Es va tornar escola dels millors pallassos del món. Va ser nacionalitzat per Lenin i es va usar per combatre als nazis. Avui està renovat i és una atracció turística.
  • Cirque Plume, França
    Va sorgir en 1984 a França i és un dels primers circs que ha revolucionat l'art de la pista. Els seus creadors van buscar barrejar l'esperit de les festes, dels somnis i de la poesia. En comptes d'utilitzar animals, els artistes copien les coses que feien lleons, gossos, elefants en els vells circs. Manté acròbates, trapecistes, clowns (pallassos) i teatre d'ombres, però amb una nova estètica. Ha estat molt guardonat i es considerat el gran circ de França.
Enllaç 1
  • Circ de Chengdu, Xina
    Fa dos mil·lennis Xina va crear el circ, que avui compta amb els millors acròbates, malabaristes i gimnastes del món. Va fer-se famós a nivell internacional per la seva participació en els Jocs Olímpics de Pequín 2008. Allí, els actors i actrius s'entrenen i participen a partir dels 6 anys.
Enllaç 1
Enllaç 2
  • Cirque Du Soleil, Canadà
    Sorgit en 1984, es considera el gran model del nou circ amb un enfocament teatral basat en els personatges, una impactant estètica, i no participen animals. És una prodigiosa empresa que porta creats 25 espectacles que s'han mostrat en 250 ciutats dels 5 continents. A Las Vegas ho van a veure 9 milions de persones per any.
Enllaç 1
Enllaç 2
  • Circus Oz, Austràlia
    Va néixer en 1978 a Melbourne amb la intenció d'en comptes d'animals usar elements del rock, el teatre popular i sàtires còmiques sobre problemes com a drets humans, drets de la dona i defensa de pobladors originaris. Una dotzena d'artistes fan una mica de tot i meravellen al públic. Realitzen constantment gires i representen al seu país en els festivals internacional.
Enllaç 1
Enllaç 2
  • Circus Krone, Alemanya
    Fundat en 1905 a Munic, és un dels circs més grans d'Europa i, tal vegada, del món; es diu que només el seu escenari té la grandària d'una pista de futbol. El Circus Krone va començar sent una exposició d'animals per transformar-se després en un circ amb animals; en els xous participen lleons, elefants asiàtics i africans, hipopòtams, rinoceronts, cavalls, micos, zebres, porcs i lloros. Sosté que tracta a tots els animals amb serietat absoluta i amb molt amor.
Enllaç 1
Enllaç 2
  • Tiranës Cirku, Albània
    Fundat en 1952 a Tirana, capital d'Albània, va tenir els seus majors èxits quan era utilitzat com el gran entreteniment permès en un duríssim país comunista. Des de la caiguda d'aquest sistema havia entrat en crisi, però a partir de començaments del segle XXI l'interès turístic i l'ajuda de les Nacions Unides va fer que l'hi recuperés com el gran circ nacional. Es diu que allà van treballar des de petits els que després van ser els més importants i consagrats atletes d'Albània.
Enllaç 1
Enllaç 2
  • Big Apple Circus, Estats Units
    Obert en 1977, es va convertir en una de les atraccions turístiques de Nova York. Va començar com a escola per a pallassos i va aconseguir tanta fama que va aparèixer en pel·lícules, com "Alice" de Woody Allen, i el batle de Nova York, Michael Bloomberg, va promulgar l'1 de novembre com a dia del Big Apple Circus. Ofereix un xou al més pur estil de Hollywood amb mags, malabaristes, equilibristes, ballarins, pallassos... Hi ha tours per veure-ho.
Enllaç 1
Enllaç 2
  • Fuerza bruta, Argentina
Si bé el més comú ha estat definir-lo com a companyia teatral, els seus fascinants i innovadors xous es relacionen amb les formes del nou circ. Fuerza Bruta ha portat de manera enlluernadora a l'Argentina pel món. I ha quedat com un fet inesborrable la seva participació en els festejos pel bicentenari de la "Revolución de Mayo" i els espectacles oferts en l'exposició "Tecnópolis" Avui té tres circs, un d'estable a Nova York i dos de gira.
Enllaç 1
Enllaç 2

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Qui és en Tòfol Castanyer?

TALLER JUGAM PER LA CONVIVÈNCIA